Friday, May 27, 2011

Φάρμακο για να… ξεχνάμε

Βρέθηκε η ειδική ουσία που μπορεί και αφαιρεί τις άσχη …μες αναμνήσεις από τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ονομάζεται μετυραπόνη και επενεργώντας με συγκεκριμένο τρόπο έχει την ιδιότητα να «σβήνει» τα οδυνηρά περιστατικά που έχουμε βιώσει και έχουν χαραχθεί στην μνήμη μας προκαλώντας πόνο κάθε φορά που τα θυμόμαστε.

Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και του Λουί-Λαφοντέν αμφισβητώντας έτσι την ισχύουσα θεώρηση σύμφωνα με την οποία οι μνήμες δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ουσία αυτή θα μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από μετα-τραυματικό στρες αλλά και όσους βασανίζονται από επώδυνες αναμνήσεις.
Αν και δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφής ο τρόπος λειτουργίας του συγκεκριμένου φαρμάκου, φαίνεται πως μειώνει την ορμόνη του στρες η οποία και είναι η βασική υπεύθυνη για την ανάκληση των άσχημων αναμνήσεων. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η ουσία αυτή δεν επενεργεί σε όλες τις αναμνήσεις αλλά μονάχα σε αυτές με αρνητικό και επώδυνο περιεχόμενο.
Η μετυραπόνη δοκιμάστηκε πειραματικά σε 33 εθελοντές στους οποίους δόθηκε τόσο η ειδική ουσία όσο και ένα φάρμακο placebo ώστε να ελεγχθεί αν πράγματι έχει αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: οι συμμετέχοντες τέσσερις μέρες μετά την χορήγηση του φαρμάκου αδυνατούσαν να θυμηθούν τις αρνητικές πλευρές μιας ιστορίας, αλλά δεν είχαν κανένα πρόβλημα να ανακαλέσουν τις ουδέτερες που δεν προξενούσαν οδύνη. Ακόμα και όταν η δράση της ουσίας έπαυε, οι εθελοντές εξακολουθούσαν να μην μπορούν να θυμηθούν τα επώδυνα περιστατικά.Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ουσία αυτή μπορεί να έχει ως παρενέργεια την διαστρέβλωση και τη μερική απώλεια της μνήμης.
Όπως και να έχει, τονίζουν ότι είναι απαραίτητο να γίνουν και άλλες μελέτες πριν το φάρμακο δοκιμαστεί σε ασθενείς.

No comments:

Post a Comment